RAPPORT FRA ELLENS MALEKURS OG TUR TIL TANZANIA 2015.


"Jambo, habari gani?", swahili for "hei, hvordan har du det?", "Nzuri sana", ("takk, bare bra")  kom det raskt tilbake og kontakten var skapt.

Hvor? Jo, i Tanzania i Afrika, på østkysten seks mil nord for Dar-es-Salaam, på Bomani Beach Bungalows, vegg i vegg med fiskelandsbyen Mlingotini.

Her kom vi lett i kontakt med de innfødte, barna på skolen, damene som selger tangaer til en billig penge og fiskerne som ligger ute ved sandbankene i Det indiske hav og lystrer etter fisk hele natten. På morgenen kommer de inn til stranden, og er fangsten bra, blir det fiskeauksjon og livlige oppkjøpere kommer til. Er det dårlig fangst, så er det bare å sette seg til å bøte garn, reparere båten og ta seg en blund.

Hit dro vi ned 21 personer fra det kalde nord i februar til det varme kontinentet Afrika for å oppleve "en annen verden", gå på Ellens malekurs i eksotiske omgivelser, oppleve "Dyrene i Afrika" på tredagers safari, bade i lagunen ved Det indiske hav og dra ut til sandbankene hvor flamingoene lettet da vi ankret opp. Vi fikk også med oss et tredagers opphold på Zanzibar ("hvor er nå det?") med kryddertur og besøk på Prison Island med kjempeskilpadder. Guiden ga oss også inngående informasjon om slavehandelen hvor Zanzibar var transittøya for slaver som skulle fraktes til araberlandene, India og Fjerne østen.


På Bomani Beach Bungalows hvor Ellen holdt malekurs med 9 elever, jobbet vi i Beachbaren og brukte motiver fra stranden med fiskebåter (Dhow), seilbåter med uteriggere (Ngalawa), mangroveskog, hav, kokospalmer og papayatrær. Tema for kurset var komposisjon med vekt på å lære "grunnsteinene" farge, form, rom og linjer. Veksling mellom felles og individuell veiledning er viktig med elever på forskjellig nivå. Oppgaver ble gitt med stor frihet mht. motivvalg, teknikk og stil.

20-timers kurs med økter på ca. 4 timer. Vi fikk også besøk av 2 tanzanianske kunstnere Mselemi og Iddi som demonstrerte TingaTingaArt-stilen for oss.

Malekurset endte med en utstilling på landsbyfesten på Bomani Beach Bungalows. Med det lokale bandet, kjempegode dansere fra landsbyen og kvinner kledd i tangaer, moderne tøy og ballkjoler, samt menn i fargerike skjorter, så ble selv vi norske fra det kalde nord ganske varme i trøya og fikk svingt oss skikkelig. Og bandet spilte nonstop i fire timer.

Eieren av Bomani Beach Bungalows, Solfrid Gjengset er norsk og fikk bygd dette hotellet for 8 - 9 år siden. Hun er veldig opptatt av å ha en nær kontakt med den lokale befolkningen. Hun har også opprettet et fond til støtte for den lokale skolen. Hun mener at noe av det viktigste som gjøres av u-hjelp, er at et menneske lærer seg å lese, skrive og regne. Solfrid tok oss med på vandring i landsbyen, på besøk hos healeren og såpekokeren, på besøk på barneskolen med morgensang i fengende rytmer og overlevering av medbrakt tøy til damene i fiskelandsbyen som selger dette videre for en rimelig penge. Og vi besøkte damen som selger fine afrikanske kjoler og tangaer.


På skolen er de 40 - 60 barn i klassene. Det er ikke nok pulter til alle, så da sitter de på gulvet foran med sin skrivebok og blyant. Stort sett skriver de ned det læreren skriver på tavla, lærebøker er det lite av. Og synge, det kan de, og tromme, det kan de også. Sangen og musikken "ligger i blodet". Barna har ikke så mange eiendeler. Heller ikke sykler, men en fotball har de. Og her ble det driblet skikkelig. 5 - 3 til hjemmelaget.

Safari i Mikumi Nasjonalpark seks timers reise fra kysten og vestover.

På første "Game Drive" (biltur i parken) oppdaget vi løvinnen som var på gang med jakt på en impala, men hun ble oppdaget og det ble intet bytte i løpet av den timen. Hannløven passer territoriet og følger nøye med, men det er mest løvinnene som jakter.

En høygravid elefant fødte i løpet av natten vi var der, og morgenen etter ruslet den lille etter flokken. Vår guide og sjåfør fortalte oss at elefantene passer ekstra godt på de nyfødte i ca. to måneder etter fødselen. Så da vi fikk øye på flokken med den lille, og de så oss komme i bilen med hevet tak, stilte de seg i ring rundt babyelefanten med hodene ut av ringen. Det sies at elefantene er meget intelligente dyr.

Elegante sebraer og impalaer i store flokker og store flokker med bøfler, dette kan det bli kunstverk av.

Og en av deltakerne på malekurset malte et stort bilde av den sovende hannløven!

Som en av deltakerne sa etter han var kommet hjem:

"Dette er første hele dagen med havrelefse og striskjorte. Kosen med morgenkaffen på verandaen og blikket hvilende på aktiviteten ute på sjøen er i dag erstattet med snø på hvite jorder. Bildet av løvens smygende gange etter byttet er erstattet av en katts ålende gange i hagen på jakt etter en meis som finner noen frø på bakken under fuglebrettet. Ingen tvil om mye felles genmateriale. Heretter vil alt som kommer smygende være en løve på jakt i sitt territorium."

Hilsen fra ElleN og malekurs/turgjengen "Tanzania/Bomani Beach Bungalows 2015"